april 14, 2016

Wat is voetreflextherapie

Reflexzônetherapie gaat uit van het principe dat onder andere op handen en voeten gebieden (reflexzônes) liggen die overeenkomen met de organen, klieren en andere delen van het lichaam. Door middel van massage van deze reflexzônes wordt het lichaam gestimuleerd om ten eerste te ontspannen en om van daaruit het zelfgenezend vermogen van het lichaam in gang te zetten en afvalstoffen af te voeren. Hierdoor worden blokkades opgeheven en kunnen lichamelijk klachten verminderen of verdwijnen. Dit heeft een gunstige invloed op lichaam en geest. Het activeert de lymfe en bouwt de weerstand op.

Voetreflextherapie is een holistische therapie, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de klacht, maar ook naar de leefwijze van de cliënt. Het is een veilige en natuurlijke behandelwijze voor klachten zoals schouder-, nek en rugklachten, stress, vermoeidheid, burn-out, darm- en maagklachten, hoofdpijn, migraine, hormonale disbalans.

Voetreflexologie is gebaseerd op het principe dat de voeten het gehele lichaam weerspiegelen. Ieder deel van het lichaam kan teruggevonden worden op de voeten. Deze corresponderende plekken op de voet worden reflexzônes genoemd. Zo vinden we op de tenen de reflexzones van het hoofd en de hals. De bal van de voet weerspiegelt de borstholte, daar vinden we o.a. de longen en het hart. Op het zachte middengedeelte van de voetzool bevinden zich de reflexzônes van de buikorganen zoals de maag, de darmen, alvleesklier, milt, lever en galblaas. De hiel weerspiegelt het bekkengebied met de geslachtsorganen en de blaas. Bovenop de voet en aan de zijkanten vinden we het skelet en de spieren. Zo bevindt de reflexzône van de wervelkolom zich aan de binnenzijde van de voet lopende van de grote teen (het hoofd) naar de hiel (het bekken). Door bepaalde reflexzônes op de voeten te masseren kunnen klachten in overeenkomende lichaamsdelen verholpen worden.